Lumikenkäily vai hiihto?

Uusi talvilaji haltuun! 

Oli kuulas pakkasaamu. Nouseva aurinko väritti taivaanrantaa heleillä pastelliväreillä kuusimetsän takana. Sidoin lumikengät mukavan pehmeisiin talvitöppösiini ja työnsin rukkaset sauvojen lenkkeihin. Astuin metsään koskemattomalle hangelle. 

Annoin hiljaisuuden, valon ja metsän lumota minut. Minusta tuntui kuin kulkisin Pekka Halosen Talvimaisema-maalauksessa. Iso-Syötteen Pytkynharjun rinteet kohosivat edessäni ja pitkät suorat männynrungot värittivät muutoin valkoista näkymää. Päästyäni harjun korkeimmalle paikalle, aurinko tervehti minua puiden välistä. Tammikuun alun paljon lupauksia herättävä, mutta vielä niin herkkä auringon säde vilahti kainosti hangella. Olin löytänyt mielenrauhan ja kehoni nautti rauhallisesta vetreyttävästä liikunnasta puhtaassa luonnossa. 

Kestävyyskunnon kehittäminen 

Olen pyrkinyt kehittämään kestävyyskuntoani määrätietoisesti jo pidemmän aikaa. Projektini alkoi vuosia sitten, mutta vasta viimeisen vuoden aikana olen pyytänyt ja saanut asiantuntevaa ohjausta ja valmennusta itselleni. 3 talvea on kulunut edellisistä hiihtokilometreistäni ja nyt 3 viikon talvilomani aikana olen päässyt ladulle! Kuten muistinkin, se on rankkaa! Syke nousee nopeasti yli aerobisen kynnyksen ja yli tunnin hiihtolenkit alkavat olla liian rasittavia keholleni useita kertoja viikossa tehtynä. Olin turhautunut! Olisin halunnut viettää laduilla useita tunteita joka päivä, mutta keho oli toista mieltä.  

Eri lajien vaikutukset kehossa 

Perinteinen hiihtotyyli antaa keholle täysin erilaista venytystä ja aktivaatiota kuin istuminen ja pyöräily, jota harrastan paljon ympäri vuoden. Hiihtäessä fascioiden etulinja avautuu mahtavasti ja venytys saa ryhdin avautumaan. Ja kyllä, lonkankoukistajat huutavat venyessään… 

Nuorillamme oli mukanaan lumikengät ja he innostivat minua kokeilemaan. Uteliaana mutta varoen lähdin liikkeelle ja heti alkuun huomasin, miten eri tavalla lumikenkäilyssa käytin kehoani. Hiihdossa potkun voima suuntautuu alas ja taakse, lumikenkäkävelyssä enemmän eteen ja ylös. Lisäksi pystyin säätelemään rasittavuutta ja sykettä todella hyvin. Pakkanenkaan ei purrut niin pahasti, koska pystyin pukeutumaan paksumpiin ja lämpöisempiin vaatteisiin hikoilematta liikaa.

Lumikenkäily soveltuukin erittäin hyvin sekä peruskestävyyttä kehittäväksi harjoitusmuodoksi että palauttavaksi harjoitukseksi. Voin suositella kaikille oivallisena liikuntamuotona, harrastitpa sitten hiihtoa, juoksua, suunnistusta, voimalajeja tai sohvaperunointia. Itse jäin kerrasta koukkuun! 

Itselleni todella hyvin sopiva pari talviharjoitteluun ovat hiihto ja lumikenkäily vuoropäivinä. 

Minna